Winkelmandje 0

Interview met Anne Janssen over 'Verscheurd'

#Verscheurd Anne Janssen Fanflicks Interview Schrijvers

Onlangs mochten we in Utrecht het eerste exemplaar van Verscheurd overhandigen aan de trotste schrijfster Anne Janssen, die haar ouders en vriend mee had genomen naar dit mooie moment! Temidden van de treinreizigers en stationspersoneel, nam ze eerst goed de tijd om samen met haar vriend Colin het boek van alle kanten te bekijken.

Anne liet het boek op geen enkel moment los en bleef het maar bewonderen! Gelukkig lukte het ons nog net om haar een aantal vragen te stellen over dit boek en haar ontwikkeling als schrijfster...

Eerste vraag! Wat vind je van het eindresultaat?
Heel gaaf! Echt, de kaft is zo mooi geworden, de tekening spat eruit. Precies wat ik in gedachten had, dus ja – ik ben er blij mee! 

Is het wat je van tevoren verwacht had, of gehoopt had?
Toen ik hem aan het tekenen was, had ik dit wel verwacht. 

Tekenen? Heb je ‘m zelf getekend?
De schets met die handen en dat scheuren heb ik zelf voorgesteld, ik gaf aan wat ik er graag op wilde hebben - en dan de achterkant wat onduidelijk, wazig. Dus ja, gedeeltelijk had ik de kaft al klaar toen ik het idee opstuurde! 

Lijkt het wel een beetje op je schets?
Ja! De handen zijn wel aangepast, zodat het lijkt alsof ze hem zo scheurt, in plaats van zo. Maar ja, verder lijkt-ie er sprekend op! 

Je vertelt al iets over handen die een foto scheuren. Wat was het idee hierachter?
Het was gebaseerd op de boze Jade die de foto doorscheurt en eigenlijk helemaal klaar is met haar ex-vriend. Die handen zijn dus van Jade: ze heeft de foto zelf gemaakt en zit nu aan haar bureau, waar ze die foto boos doorscheurt. 

Ah, even een stapje terug, dan! Wie is die Jade precies?
Jade is – of wacht, was! – de vriendin van Shawn. Da’s niet zo goed meer gegaan nadat Laura Shawn weer leerde kennen en de oude gevoelens weer opleefden. Ze is dus niet de grootste fan van Laura! Wel van Shawn, maar dat gaat ook inmiddels niet meer… 

Voor de mensen die niet weten waar je verhaal over gaat: kun je dit kort uitleggen? Wie zijn die Laura, en die Shawn, en…
Laura en Shawn kenden elkaar al toen ze twaalf waren, toen hadden ze verkering. Ze zijn echter uit elkaar gegaan toen Shawn naar New York verhuisde om het te gaan maken als zanger. Daar ontmoette hij Jade, de dochter van zijn platenbaas, waar hij een relatie mee heeft gekregen. Vijf jaar later ontmoet hij Laura weer – en dan heeft hij nog steeds gevoelens voor haar. Dus ja, Jade is daar natuurlijk niet zo blij mee! 

Ingewikkelde thema’s, allemaal! Verliefdheid, love triangles
Ja, dat klopt! Verliefdheid, vriendschap, wraak en liefde. En eigenlijk ook wel overspel. Shawn zegt iedere keer wel van nee, ik kan dit niet meer doen; maar hij doet het toch. 

En ook wraak, wat je zegt?
Jade probeert Shawn en Laura uit elkaar te drijven, dus dat komt daar vandaan. 

Hoe kwam je op het idee voor zoiets, met zulke heftige onderwerpen?
Pfoe, het is al zo lang geleden dat ik het schreef… Het is in ieder geval gelukkig geen eigen ervaring! Ik heb volgens mij ooit een boek gelezen van Lauren Conrad; en daar kwam een stukje in voor van iemand die ook wraak nam. En het speelde zich eigenlijk af met andere karakters, het speelde zich af op en om de set van een tv-serie waarin ook thema’s als liefde en wraak centraal stonden. Dus voor mij was het meer iets wat doorging op die serie. Zo kwam ik op het idee! 

Je zegt dat het heel lang geleden is dat je het schreef. Hoe oud was je?
Veertien! Toen heb ik het afgerond, dan, in september van dat jaar – toen ik eind veertien was. 

Inmiddels ben je negentien – wat is er in die jaren veranderd aan het verhaal, is het met je meegegroeid?
Nadat ik het geschreven had, heeft het heel erg lang op Wattpad gestaan. Daarna heb ik de uitgeverij een berichtje gestuurd en vanaf dat moment is het flink veranderd. Het was eerst rond de 100 pagina’s en in het Engels. Toen heb ik het vertaald naar het Nederlands en zijn we eerst gaan kijken naar hoe realistisch bepaalde dingen waren. Zo stond er bijvoorbeeld een oud kasteel in Miami, maar er zijn helemaal geen kastelen daar! Ook hebben we de karakters meer uitgediept, de verhaallijn meer uitgediept. De karakters zijn ook jonger geworden, ze waren 22 toen ik ze schreef, als veertienjarig meisje – maar ze gedroegen zich veel jonger dan dat. Nu zijn ze 17 in het verhaal, dus nu ligt mijn leeftijd wat dichter bij die van hen. Dit paste veel beter bij wat ze deden en hoe ze zich gedroegen. 

Het verhaal zit nu, uit mijn hoofd, op tweehonderd…
236 pagina’s! 

Als je een enkele verandering zou moeten noemen, tussen het verhaal hoe het op Wattpad stond en nu…
Het is veel realistischer. Er waren veel dingen die gewoon niet konden, maar dat bedenk je je natuurlijk niet zomaar als veertienjarige. Het zou natuurlijk heel gek zijn als dit verhaal echt zou gebeuren, in de echte wereld, maar het komt wel een stuk meer richting de realiteit! 

In het verhaal wissel je van perspectief, tussen Laura en haar grote vijand Jade. Waarom koos je ervoor om het zo te schrijven?
Laura is heel anders dan Jade. Laura is meer degene die iedereen probeert te helpen en alles goed probeert te doen voor iedereen. En Jade probeert dit juist allemaal te verpesten. Dus het was voor mij leuk om ook af en toe in die gemene rol te kruipen en dingetjes uit te typen, al die plannetjes die ze wilde uitvoeren. Het waren eigenlijk twee verschillende werelden die ik aan het schrijven was. 

Vond je dat lastig, als schrijver?
Hm… Eigenlijk vond ik het vooral wel fijn, die afwisseling – zo kon ik ook af en toe in die gemene rol kruipen; en mocht ik het leven van mijn hoofdkarakter verzieken! 

Lijk je zelf een beetje op je hoofdkarakter, of herken je je ook wel wat in Jade?
Ik herken me wel in de eigenschap dat Laura altijd iedereen wil helpen en ook een beetje bangig is! Ik ben zelf ook wel wat bangig, haha. 

Dus Laura heeft wel wat trekjes van jou weg?
Ik denk dat je als schrijfster altijd toch wel een beetje je eigen karakterdingetjes aan een verhaal toevoegt, ook al heb je het niet direct door. Al probeer ik natuurlijk ook wat meer toe te schrijven naar hoe de persoon in werkelijkheid is, want je schrijft natuurlijk wel over iemand – Laura – die al echt bestaat. 

Je hebt als mannelijke hoofdrol gekozen voor Shawn Mendes…
Ja, die vond ik leuk! Ik vind z’n liedjes leuk, daar luister ik heel vaak naar – en hij is ook gewoon heel erg knap! Dus ja, haha! 

Welk van je karakters spreekt je het meest aan, wie vond je het leukst om te schrijven?Het was het leukste om over Jade te schrijven! Dat gemene, dat ligt me ergens wel… Haha! Ik vind mezelf niet gemeen, maar het is ergens fijn om ook dat stiekeme te mogen doen, in zo’n rol te kruipen en het leven van een van de andere karakters helemaal te verzieken! Toch wel leuk om te doen, moet ik toegeven! 

En welk karakter vond je het moeilijkst om over te schrijven?
Als ik één karakter uit het verhaal moet noemen waar ik het minste mee heb, is dat echt wel Shawn. Al is het verhaal natuurlijk ook niet vanuit zijn perspectief geschreven, dus dat geeft wat meer afstand. Sowieso vond ik het lastig om in het verhaal te omschrijven hoe iemand die beroemd is dit ervaart, bijvoorbeeld hoe hij achtervolgd wordt door de paparazzi… Dit is niet bepaald mijn dagelijkse leven, dus daar moet ik veel meer moeite voor doen. 

Als ik je drie woorden geef waarmee je je verhaal mag omschrijven, welke zouden dat dan zijn?
Jaloezie, wraak en liefde, denk ik? Haha, dat had zo de titel kunnen zijn! Al zijn er al zat boeken die ‘Wraak’ heten, en dan kom je meteen zo in de Bouquet-reeks sfeer terecht. Niet echt de kant die ik op wil gaan! Dit verhaal is alles behalve zoetsappig. 

Hoe lang schrijf je eigenlijk al?
Dit was mijn eerste lange verhaal. Daarvoor schreef ik ook al wel, van die korte verhaaltjes op Twitter. En vanaf groep drie schreef ik al dagboeken, gedichten, verhaaltjes… Ik heb nog ergens een gedichtenschrift liggen, thuis. Zo’n oranje gedichtenschrift. Maar die kan ik nergens meer vinden. Jammer! 

Hoe ben je vandaaruit bij fanfictie als genre terechtgekomen?
Als puber zit je toch midden in die wereldjes met beroemde mensen. En als je eenmaal fan bent van iemand, kom je toch snel in aanraking met andere mensen die verhalen schrijven over die beroemdheden. Op een gegeven moment ben ik dat toen zelf ook gaan doen! 

Waar vond je die verhalen dan als eerste?
Op Twitter! Ik had een fanaccount; en dan zie je toch die korte verhaaltjes voorbij komen. Weer andere mensen linken naar Twitlonger, waar ze dan een verhaal geschreven hebben; of naar Wattpad, waar ze ook een verhaal geschreven hebben. Dan ga je dat lezen en denk je van, oh, dat vind ik ook wel wat! 

Wat spreekt je het meeste aan van dit specifieke genre?
Het dromerige! Alles kan, alles mag. Het is eigenlijk jouw eigen droomwereld met een hoofdpersoon die je ook in het echt al heel erg leuk vindt. Dat vind ik het leukste aan fanfictie. 

Zijn er ook dingen aan het genre die je moeilijker of minder leuk vindt?
Het enige wat ik minder vind, is dat je natuurlijk wel vast zit aan zo’n beroemd persoon, daar kan je niet vanaf wijken. Ook als hij soms karaktereigenschappen heeft die je niet leuk vindt of die niet goed uitkomen in je verhaal. Daar moet je wel respect voor hebben: je kan niet iemand die normaal heel stil is opeens heel extravagant maken. 

Waarom zouden meer meiden het genre moeten lezen?
Die meeste meiden zijn natuurlijk fan van iemand, waar ze het liefst mee zouden trouwen of in ieder geval een relatie mee willen hebben. En dit is dan die droomwereld waar je inzit, samen met die hoofdpersoon. 

Gaan we hierna nog meer van je horen, ga je nog meer verhalen uitgeven?
Dat is wel de bedoeling! Ik ben nog aan het schrijven, maar heb niet zo heel veel tijd met mijn opleiding. Al zou ik het liefste wel alle boeken die ik nu als kladjes in de kast heb staan uit willen geven! 

Als mensen meer van jou willen weten of je willen volgen – waar kunnen ze dat doen?
Facebook! Mijn Facebook staat voorin het boek, @annejanssenbooks. 

Is er nog iets wat je tegen je fans wil zeggen, mensen die je boek gelezen hebben?
Allereerst: bedankt voor het lezen, ik hoop dat je het leuk vindt, dat je ervan geniet en dat je even in je eigen droomwereld kunt gaan zitten, net zoals degene waar ik in zat terwijl ik het aan het schrijven was! 

En waarom moeten mensen je boek echt lezen?
Spanning! Het is spannend, je wordt getriggerd om door te blijven lezen en te kijken wat Jade nu weer uitgehaald heeft, en erachter te komen of het goed gaat komen tussen die twee. En nee, daar geef ik geen spoilers over!Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.