Winkelmandje 0

Interview met Laurianne Aerts

#Fangirl Fanflicks Interview Laurianne Aerts Schrijvers

Vorige week ontvingen wij het langverwachte boek van Laurianne Aerts, getiteld Droomleven van een Fangirl! Natuurlijk was het wel de bedoeling dat het eerste exemplaar hiervan overhandigd werd aan de schrijfster zelf; dus sprongen we op de trein richting Antwerpen – waar we afgesproken hadden met Laurianne.

Ze had haar vriendin Yana meegenomen, en beiden waren ze erg onder de indruk van het eindresultaat. Met name de kleuren van het artwork vielen goed in de smaak. Lees hieronder het interview dat we met Laurianne gedaan hebben:

Wat vind je van het eindresultaat?
L: “Het is echt mooi geworden, en de cover is in het echt nog leuker dan het op het scherm! Vooral de achterkant van het boek vind ik super leuk, omdat al die elementjes die daar voorkomen ook in het boek voorkomen. Dat zal je pas merken als je het boek leest. Als je het zo op het eerste gezicht ziet denk je waarschijnlijk, waarom staat daar een pizza op? Maar als je het boek dan leest, dan klikt het allemaal samen – en wordt het echt een mooi geheel.”

Is het geworden wat je in gedachten gehad?
L: “Het is nog beter geworden! <lacht> Het is gewoon zo vreemd om mijn naam daarop te zien staan.

En het verhaal zelf, heb je er heel veel aan veranderd terwijl je bezig was?
L: “Ik denk dat er niet zo heel veel veranderd is, maar dat het vooral veel soepeler loopt en een mooier geheel geworden is, tegenover wat het eerst was. En een groot verschil is ook dat de dialoog nu in het Nederlands is, in plaats van in het Engels – dat is de grootste verandering, denk ik.

Wat zouden je volgers op Quizlet ervan denken, als ze het lezen?
L: “Ik denk dat ze vooral de personages zelf, hun karakters dan, blijven herkennen. Met name de persoonlijkheid van Olivia is, denk ik, nog steeds even herkenbaar.

Wat hoop je dat ze ervan zullen zeggen?
L: “Dat het nog steeds dezelfde gevoelens teweeg brengt als de eerste keer dat ze het gelezen hebben, en nog steeds evenveel schrikken van het einde…

Daar komen we nog op terug! Maar eerst, voor iemand die je verhaal niet kent, waar gaat het over?
L: “Het gaat over Olivia, een fangirl – die haar favoriete band ontmoet, en vandaar gaat het hele verhaal verder.

Een fangirl, dus. Hoe ben je erop gekomen om daarover te schrijven?
L: “Ik heb mijn inspiratie een beetje gehaald uit ‘Fangirl’ van Rainbow Rowell, da’s een heel groot voorbeeld voor mij, omdat ik haar verhalen heel leuk vind geschreven; vooral door de lichte humor erin, die ik zelf ook probeer te verwerken in mijn verhalen. En, ja, van daar ben ik het verder uit gaan werken, en gaan dromen – hoe zou het zijn? En van daaruit verder gaan schrijven, dus op basis van mijn eigen droom. Het is dus zelfs een beetje letterlijk geworden – het droomleven van een fangirl!

Lijk je dus ook een beetje op je hoofdkarakter, Olivia?
L: “Goh… Ze is wel een beetje geïnspireerd op het algemene beeld van een fangirl, en dus ook waarschijnlijk op mij – maar ik denk dat Olivia een beetje meer… Ze reageert heel anders op dingen, dan hoe ik zou reageren – en ze is wat uitbundiger en zekerder van zichzelf. Ze is eigenlijk een heel simpel meisje, die iedereen wel zou kunnen zijn.

Maar je hebt nog wel wat van jezelf in haar gelegd?
L: “Ja, ik denk dat als je een verhaal schrijft, je automatisch iets van jezelf in je verhaal stopt – onbewust, zonder dat je het doorhebt. Zo van, eigenlijk ben ik dat wel, maar dat je dat niet zo doorhebt op het moment zelf.

Welk van de jongens spreekt je in het verhaal het meest aan?
L: “In dit verhaal komt vooral Ashton naar voren. Mijn favoriet zal in het echt altijd Michael blijven – al komt hij in dit verhaal niet zo sterk naar voren, dus… ik denk dat in dit verhaal toch wel Ashton mijn favoriet is, omdat hij echt de leiding neemt. Ik weet daarnaast niet hoe ze echt zijn, ik heb nog nooit de kans gehad om ze te ontmoeten, maar ik denk wel dat ze sommige dingen die in het verhaal voorkomen wel echt zouden kunnen doen. Ik heb dus geprobeerd om de karakters een beetje te inspireren op hoe ze in het echt lijken te zijn, en van daaruit verder te werken. Ik denk dus zeker niet dat ze in het echt 100% zijn zoals in mijn verhaal, want dat zou wel een beetje - een beetje te dromerig zijn, om dat te denken. Teveel als een fangirl, haha!”

Wat was voor jou het leukste karakter om te schrijven?
L: “Ik denk Olivia zelf, of haar hond – Winnie! Winnie is haar beste vriend, en ik denk dat ze eigenlijk wel iedereens beste vriend kan zijn. Het is een hond, die luistert altijd als je iets tegen haar zegt, en zal nooit protesteren. Ik denk dat daarom iedereen wel een hond als Winnie zou willen hebben. Ikzelf ook!

Heb je zelf een hond?
L: “Ja. Al is Winnie hier niet op geïnspireerd – mijn hond heeft niet zoveel energie, en slaapt meestal. Hij heet Prutske.”

En met welk karakter had je het meeste moeite om te schrijven?
L: “Voor mij was het vooral moeilijk om de zus van Olivia te schrijven, vooral omdat zij zo verschillend is, maar tegelijkertijd ook heel erg veel op Olivia lijkt. Het was moeilijk om die twee echt te kunnen onderscheiden van elkaar, en ook omdat haar zus niet echt vaak in het verhaal voorkomt, is het lastig om echt haar karakter te kunnen tekenen en herkenbaar te kunnen maken – dat was lastig.”

In het verhaal schrijft Olivia veel fanfictie. Misschien een overbodige vraag… maar doe jij dit zelf ook?
L: “Ja! Haha!

Hoe lang doe je dit al?
L: “Ik denk dat ik in 2012 begonnen ben, dus zo’n 4, 5 jaar geleden – vanaf dat moment schrijf ik echt fanfictie. Daarvoor schreef ik ook wel verhalen, via andere sites, vooral rollenspelen en zo. En vandaar is het geëvalueerd naar fanfictie.”

Hoe is dat gekomen, hoe ben je met het genre in aanraking gekomen?
L: “Er was een meisje die graag met mij een verhaal wilde schrijven – maar zij wilde over Justin Bieber schrijven, en ik was in die tijd niet echt fan van hem. Maar ik ben toen toch zijn muziek gaan opzoeken, en zo ben ik echt fan van hem geworden – en meteen fanfictie-schrijfster geworden. Vandaar is het allemaal gestart.

Terug naar je verhaal. Waarom zou iemand het moeten lezen?
L: “Omdat het verhaal over een fangirl gaat, die voor altijd een fangirl zal blijven – en het is dus gewoon een personage waarin elke fangirl zich zal gaan herkennen. Ik denk dat het echt een verhaal is om bij weg te dromen, en om mee te nemen op vakantie – het is luchtig, en het lijkt me gewoon fijn om tijdens je vakantie weg te kunnen dromen in Olivia’s wereld.”

Je vertelde eerder over het eind, dat je fans ervan schrokken...
L: “Daarvoor moet je het boek lezen, haha!

Had je er veel plezier in, om dit einde te schrijven?
L: “Ja, ook omdat het heel onverwachts is gekomen, ook voor mij – het plan was eerst om een tweede deel te schrijven, maar dat is er toch niet van gekomen; en ik had nog iets van vijf hoofdstukken te schrijven toen ik op het idee kwam van dit einde. Het is echt heel plots gekomen, dat idee, en ik denk dat het alles ook veel leuker maakt – omdat je totaal niet verwacht dat het zo zou gebeuren.”

Waren veel van je fans boos erom?
L: “Ja! Ik heb echt doodsbedreigingen gekregen! Nou ja, bijna dan. Zo was er iemand die tegen me zei dat ik er heel haar dag mee had verpest, dus… Dat vertelde ik aan mijn vriendinnen, en die schrokken er ook heel erg van.

Zou je het anders schrijven, als je de kans had, of sta je er nog steeds achter?
L: “Ik zou nog steeds hetzelfde schrijven.”

Gaan we nog meer van je horen, hierna?
L: “Ja, ik ben al druk bezig met de edit van mijn tweede boek, dus dat komt er ook heel snel aan. Ook dat gaat een heel leuk verhaal worden. Maar dat is pas later – eerst nog hiervan genieten, van dit allemaal.”

Is er nog iets wat je tegen je fans wilt zeggen?
L: “Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken als ze het verhaal gaan lezen, al gelezen hebben, of het boek kopen – het is voor mij echt letterlijk een droom die uitkomt, en het is zo moeilijk te geloven dat mensen echt zouden betalen om mijn boek te lezen. Het is zo vreemd, omdat ik altijd online heb geschreven, en dat was gratis – en nu gaan mensen plots daarvoor betalen. Dat is echt gek, voor mij dan. Ik wil iedereen dan ook hartelijk bedanken.

Dus waarom moeten mensen ‘Droomleven van een Fangirl’ kopen?
L: “Omdat het echt anders is! In het begin lijkt het misschien vrij cliché, en niet echt anders – maar ik denk dat mensen het uiteindelijk wel kunnen waarderen, hoe het echt een beetje… anders is.Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.