Winkelmandje 0

Interview met Shana De Winter!

#WJN Fanflicks Interview Schrijvers Shana De Winter

Vorige week kreeg Shana De Winter het eerste exemplaar van haar debuut 'Weet Je Nog?' overhandigd in Breda. Ze had haar trotse ouders met haar meegenomen, die maar wat benieuwd waren naar het uiteindelijke resultaat - én naar het verhaal, dat ze nu zeker gaan lezen!

Het boek viel dan ook zeker in de smaak, Shana bleef maar herhalen dat het nóg veel mooier was, nu ze het in het echt in haar handen hield. Tijdens de overhandiging hebben we interview met deze trotse auteur gedaan, die hieronder terug te lezen is!

Wat vind je van het eindresultaat?
"Ik ben heel blij met het eindresultaat, het is nog veel mooier dan ik gedacht had. Je hebt altijd wel een idee als je het op de foto ziet, maar als je het dan in het echt ziet, is het toch helemaal anders en veel mooier." 

Wat vind je het allermooiste aan de kaft?
"Ik vind de kleuren heel mooi, en die koffievlek vind ik ook heel erg origineel. Het is misschien raar, maar het feit dat mijn naam en de naam van Fanflicks zo in die polaroids staan, vind ik ook heel leuk. Het zijn allemaal leuke details."

Wat is eigenlijk het thema van de kaft geweest?
"Het thema van de kaft is ontstaan rondom de Belgische plaatsen die Pixie en Harry Styles in het boek bezocht hebben. Het is een heel leuk thema, al wist ik in het begin niet zo goed wat ik ermee moest doen – maar ik vind het heel fijn dat deze Belgische plaatsen, Oostende, en Brussel, en Antwerpen, in de kaft terugkomen."

Welke precieze locaties komen allemaal terug?
"Manneken Pis in Brussel, de kust van Oostende, de zoo van Antwerpen, het Atomium in Brussel – heel veel verschillende plaatsen, eigenlijk. Er is veel te zien in België, je denkt dat misschien niet altijd, maar het is wel zo!"

Dan over de inhoud van het boek! Is er veel aan het verhaal veranderd terwijl je ermee bezig was?
"Er is niet zoveel aan het verhaal zelf veranderd, dat is in grote lijnen nog hetzelfde. De epiloog is wel veranderd, maar die ga ik nog even geheim houden. Spoiler alert, haha! En voor de rest zijn het vooral details en kleine dingen die veranderd zijn of erbij gekomen zijn. Het gaat dan ook vooral om de details."

Wat zouden je volgers ervan denken, als ze het nu zo zouden lezen?
"Ik hoop dat ze het goed vinden, dat het beter geworden is; dat is toch altijd de bedoeling. Ook hoop ik dat ze – door de details die erbij gekomen zijn – zich nog beter kunnen inleven, en daaraan kunnen zien dat het een nog beter boek geworden is. Dat hoop ik. Wellicht dat het einde ze nog verrast, want dat is wel wat veranderd. Ik ben er in ieder geval heel blij mee, dus ik hoop mijn lezers ook!" 

Voor mensen die je verhaal niet kennen – kun je kort vertellen waar het over gaat?
"Het verhaal gaat over Pixie, die een relatie met Harry Styles had voor hij beroemd werd. Hun relatie is eigenlijk afgesprongen toen Harry meedeed met X Factor – en nu, twee jaar later, komt ze hem door toedoen van haar beste vriendin Lucy weer tegen in Londen. Vandaaruit gaat het verhaal verder, ze komen elkaar meer en meer tegen, en.. ja, meer ga ik niet vertellen, want dan deel ik weer spoilers!"

Het gaat dus eigenlijk om een normaal meisje, een Belgisch meisje. Waarom heb je gekozen voor een Belgisch hoofdkarakter?
"Omdat ik me daar het beste in kan inleven, denk ik - omdat ik zelf natuurlijk ook Belgische ben. Dat vond ik dus het gemakkelijkste. Ik had ook een meisje uit Londen kunnen nemen, maar ik vond het een leuk idee dat het een latrelatie zou zijn. En dat ze nu ook die plaatsen in België kunnen bezoeken, en zo." 

Lijk je zelf een beetje op je hoofdkarakter, op Pixie?
"Ja, sowieso wel een beetje. Ik heb er wat dingen van mezelf ingestopt, al heb ik ook geprobeerd om daar een beetje op te letten – ik wilde niet dat het verhaal over mezelf ging, maar echt over mijn personage." 

Wat zijn dan de overeenkomsten tussen jou en Pixie?
"Het komt misschien niet zo vaak voor in het boek, maar Pixie eet ook heel graag. Dat heb ik ergens wel tussendoor vermeld, en is zeker een overeenkomst. Ook is ze een beetje een twijfelaar, die soms wat moeite met zichzelf heeft. Dat heb ik soms ook. Er zijn dus wel een paar gelijkenissen, maar niet zo heel veel."

Pixie heeft een vrij moeilijke jeugd gehad in jouw boek; waar kwam dit idee vandaan, uit een eigen inspiratie, of iets heel anders?
"Dat is niet iets wat ik zelf heb ondervonden. Ik heb een hele goede relatie met mijn vader, echt wel – hij is mijn held. Mijn ouders zijn ook nog gewoon samen. Ik weet niet meer hoe ik erop gekomen ben, maar ik vond het wel een leuk idee. Toen ik begon te schrijven, aan het begin van het boek, was haar moeder wel heel erg aanwezig - maar begon ik me af te vragen waar haar vader eigenlijk was. Vandaar is dat zo verder gegroeid, van oké, haar vader is er niet, maar waarom is hij er niet? Dit werd de reden: het feit dat hij alcoholist was."

Hoe vinden je ouders het, dat je nu een boek uitgeeft?
"Ze vinden het super, ze zijn enorm fier. Ze zijn er altijd voor mij geweest, en waren altijd heel lief als ik ermee bezig was. Ik heb echt heel veel geluk met mijn ouders."

Hebben ze het boek al gelezen?
"Nee, ze hebben het nog niet gelezen, maar ik denk dat ze het nu wel zullen lezen, omdat ze heel benieuwd zijn."

Waarom heb je eigenlijk gekozen voor Harry Styles als mannelijke hoofdpersoon?
"Ik ben nu ondertussen al zo’n vier jaar fan van One Direction, en vanaf het begin is Harry eigenlijk al mijn favoriet geweest. Ik vind hem ook het fijnst en het makkelijkst om over te schrijven. In hem kan ik me het beste inleven, ik weet niet hoe het komt, maar hij werkt het best voor mij."

Wat is voor jou het leukste karakter geweest om over te schrijven?
"Eigenlijk Harry! Ik schreef het liefst vanuit zijn oogpunt, dat had toch iets heel anders dan wanneer je uit het oogpunt van Pixie schrijft. Schrijven over een meisje gaat toch altijd gemakkelijker omdat je zelf ook een meisje bent; maar als je vanuit Harry schrijft, is het vanuit een oogpunt van een jongen – en moet je je echt in een jongen verplaatsen. Dat is heel anders, maar ook heel leuk."

Je wisselt dus in het verhaal van perspectief. Was dat een uitdaging?
"Ja, het moeilijkste hierin was dat je echt als twee verschillende personen moet schrijven. De één reageert heel anders dan de andere, daarom is het soms moeilijk om te switchen. Maar ik hoop dat het goed gelukt is!"

Met welk karakter had je de meeste moeite om te schrijven?
"De ouders van Pixie vond ik heel moeilijk, omdat ze heel anders zijn dan mijn ouders, en ik zulke mensen eigenlijk niet goed ken. Ik probeerde me eerst te bedenken hoe het zou zijn, en heb dingen hierover op tv gekeken, en er zelf over gelezen. Dan lukt het wel. Vooral de vader van Pixie was lastig. Ik ken geen mensen die aan de alcohol zitten, dus het is heel moeilijk om daar goed over te schrijven." 

Welk karakter zou je zelf willen zijn?
"Pixie! Sowieso!"

Alleen omdat ze iets heeft met Harry, of?
"Dat, maar ook door de dingen die ze heeft meegemaakt. Ze is naar Londen geweest, ze heeft heel België doorgereisd met Harry… Een meisje mag dromen, toch, af en toe?"

 Is ‘Weet Je Nog?’ je eerste fanfictie verhaal, of schrijf je al langer?
"Het is niet mijn eerste verhaal, ik schrijf al veel langer fanfictie. De eerste fanfictie die ik ooit geschreven heb, was al toen ik een jaar of 14, 15 was. Het was een vervolg op Camp Rock. Dat is ook het eerste verhaal dat ik ooit heb afgeschreven, ik heb het thuis nog ergens liggen, zelfs. Het is geen goed verhaal, niet voor uitgave vatbaar <lacht>. Ik heb ook nog andere fanficties geschreven over One Direction, maar die staan niet meer op Wattpad. Ze stonden op mijn oude account, die ik zelf verwijderd heb. Op YouTube heb ik ook fanficties gepost, dus eigenlijk ben ik al heel lang bezig met fanfictie. Het is ook mijn favoriete genre, nog steeds."

Ga je ook andere fanfictie verhalen uitgeven?
"Hopelijk wel! Ik ben nu bezig met een nieuwe fanfictie, ‘Hotel Hemelzicht’. De eerste hoofdstukken daarvan staan al op Wattpad. Misschien dat ik die nog wel uitgeef, als het echt iets wordt waar ik trots op ben. Voorlopig lukt het schrijven goed, dus dat moet lukken." 

Hoe ben je ooit met het genre in aanraking gekomen?
"Pfoe, hoe ben ik ooit met het genre in aanmerking gekomen… Dat is eigenlijk begonnen omdat ik vroeger heel erg fan was van Camp Rock, met The Jonas Brothers en Demi Lovato. Toen ben ik op YouTube heel toevallig bij een verhaal over hen terechtgekomen. Ik vond dat heel leuk en ben toen zelf ook gaan schrijven. Zo ben ik er eigenlijk mee in aanraking gekomen, allemaal heel toevallig. Vanaf het begin vond ik het al een heel leuk genre, je kunt er echt alle kanten mee op. Het is ook een heel dankbaar genre."

Dankbaar, hoe bedoel je dat?
"Je hebt de personages eigenlijk al voorhanden, omdat het echt bestaande mensen zijn. Al kun je daar wel gewoon je eigen ding mee doen, terwijl je het niet helemaal zelf hoeft te bedenken. De karakters schrijven al een deel van het verhaal voor je – het verhaal moet je zelf verzinnen, maar zij, de karakters, die zijn er al. Die zijn wie ze zijn." 

Waarom zou iemand jouw verhaal echt moeten lezen?
"Om te beginnen, omdat het een heel leuk verhaal is! Het is geen typische fanfictie. Er zijn heel veel fanficties die op elkaar lijken, maar ik denk dat dit een verhaal is dat je niet zo heel vaak tegenkomt op internet. Zelfs als het geen fanfictie was, zou het nog steeds een leuk verhaal zijn. Daarom moeten mensen het lezen!"

Gaan we nog meer van jou horen?
"Ja, dat hoop ik wel, ja! Die plannen heb ik zeker. Ik hoop in de toekomst nog meer boeken te kunnen uitbrengen."

Is er nog iets wat je mee wilt geven aan je lezers, je volgers?
"Voor de mensen die het boek gekocht hebben, of al gelezen hebben op Wattpad: ik hoop dat jullie er echt van genoten hebben. En voor mijn volgers, ik hoop dat zij het boek ook willen lezen en er net zo van genieten. Ik heb ervan genoten om het te schrijven en te editen, elke stap van de rit – en ik hoop dat zij dat terug kunnen lezen in het boek."

Hoe kunnen ze aan je boek komen?
"Je kunt het bestellen op de website van Fanflicks (red: www.fanflicks.nl), en over een maand ook op bol.com. Of ga gewoon naar de Standaard Boekhandel bij jou in de buurt en bestel het daar, het kan allemaal!"Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.