Winkelmandje 0

Interview: Mira Noir over #OOZI

#OOZI Fanflicks Interview Mira Noir Schrijvers

Yay! De tweede editie van Onzichtbaar op z'n Iers is een feit - tot blijdschap van met name auteur Mira Noir. Onlangs mochten we de eerste exemplaren van dit boek aan haar overhandigen; waarbij ze ook de boeken signeerde voor de pre-orders.

We maakten ook direct gebruik van de gelegenheid om Mira te interviewen over het boek zelf en het proces waarmee dit tot stand is gekomen. Ze bleek een van haar ergste criticasters te zijn en al grootste plannen te hebben voor een eventuele spin-off...  

Wat vind je van je boek, als je ‘m zo ziet?
Leuk! Leuker dan de vorige keer, nog. De kaft is zo mooi, wat volwassener en past beter bij het boek – dus ja, leuk! 

Wat was eigenlijk het idee achter deze, toch vrij aparte, kaft?
De geesten! De slieren van de Vaims, en Niall staat op de voorkant – alleen herken je ‘m nu niet echt, het is donker, en je ziet ook het heelal… Ik denk dat het de sfeer van het boek wel goed weergeeft. Een beetje duister, een beetje mysterieus… 

En het lijkt ook nog wel wat op de vorige, of niet?
Ja, zeker wel! Niall is een beetje vergroot, maar het is nog precies dezelfde afbeelding van hem als de vorige keer. Alleen nu met iets minder kleur!  

Dit is dus de tweede druk. Normaal gesproken is een tweede druk niet zo heel erg bijzonder, qua veranderingen. Deze wel!
Deze zeker wel! De inhoud is heel erg veranderd. Het begin en het einde zijn wel hetzelfde en de personages zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Maar de rest, alles wat daar tussenin zit, is wel heel erg veranderd! 

Kan je een kleine hint geven over wat er precies veranderd is?
Sommige personages hebben een grotere rol gekregen; en anderen zijn er helemaal uitgeknipt. Ze gaan ook naar een soort wereld, ik wil er niet teveel over zeggen, maar hun tijd in die wereld is ook heel anders dan vorige keer. Ook veel uitgebreider. Ik ga niet meer vertellen, geen spoilers meer van mij! 

Kan je nog wel kort vertellen waar het verhaal over gaat?
Het gaat over Sarah, die een wens doet op de eerste dag dat het sneeuwt. Ze heeft gehoord dat als je dan een wens doet, dat-ie dan uitkomt. Echt geloven doet ze het alleen niet. Ze probeert het toch, en dan blijkt haar wens uit te komen – alleen is er iets goed mis. In plaats van dat ze Niall tegenkomt en dat ze hem kan ontmoeten, is hij onzichtbaar voor de rest van de wereld. Dat is wel een probleem – en later komen ze erachter dat hij hierdoor zelfs zijn leven kan verliezen, dus het boek gaat erover hoe ze op zoek zijn naar een manier om hem levend te houden en zijn leven weer op orde te krijgen. 

Origineel! Hoe ben je ooit op het idee van het verhaal gekomen?
Dat weet ik eigenlijk niet. Het komt vaak in één keer, dan zijn het nog kleine stukjes. Daarna verzin je er steeds meer bij, en uiteindelijk wordt het een groot verhaal. Waar het precies vandaan komt… ik heb werkelijk geen idee! 

Op Wattpad was het natuurlijk al een groot succes; daarna werd het uitgegeven, ook de eerste editie was een groot succes. En toen was je toch nog niet helemaal tevreden?
Klopt! Ik ben zelf een ontzettende perfectionist, dus ik kan mijn verhalen, als ik ze eenmaal geschreven heb, niet meer teruglezen. Dan zie ik altijd weer dingen die fout zijn. Bij dit verhaal had ik dat ook, maar dat lag er vooral aan dat ik het geschreven heb toen ik 17 jaar oud was. Toen was ik nog aan het zoeken naar wat ik leuk vond, en hoe ik precies mijn schrijfstijl wilde hebben. Tegen de tijd dat ik twintig was, had ik al een hele andere schrijfstijl. Het paste eigenlijk niet meer bij mij, daarom wilde ik het ook herschrijven. Dat was de tweede reden. En gelukkig mocht ik dat doen! 

Wat is er dan precies zo veranderd aan je schrijfstijl, als je een ding mag noemen?
Ik denk dat ik nu veel meer beschrijf dan vroeger. Vroeger was het veel meer dialoog, dan waren ze ineens ergens en wist je als lezer niet eens hoe of waarom. Nu schrijf ik langer, dus weet ik ook wat ik moet doen om de omgeving te beschrijven en een spanningsboog op te bouwen. Vroeger had ik dat allemaal niet: toen schreef ik gewoon – en dat was het. 

Ben je nu wel tevreden met boek zoals het voor ons ligt, of zijn we alweer toe aan een derde editie?
Zolang ik hem niet open doe, haha! Nee, nu is het goed. Dit is hoe ik het voor ogen had. Ik hoop dat iedereen het ook zo leuk gaat vinden. En het is nu ook nog eens een speciale editie, want de paginanummers zijn ook onzichtbaar! Special effect! 

Je verhaal gaat dus over een vrij normaal meisje, die een wens doet die vervolgens per ongeluk uitkomt. Lijk je zelf een beetje op dit hoofdkarakter, op Sarah?
Ik denk dat iedereen wel een stukje van zichzelf in de personages stopt. In alle personages zit wel een stukje van mezelf. Toen ik jonger was, schreef ik wel eerder hoe ik zelf op situaties zou reageren, ik denk dat Sarah op dat vlak wel vrij veel op mij lijkt. Maar qua achtergrond en uiterlijk eigenlijk helemaal niet. 

Wat vond je het leukste karakter om te schrijven?
Goede vraag! Ik denk Elliot, hij is gewoon zo leuk apart, ik hou daar wel van. Ik ben gek op rare personages. En Noah vind ik ook leuk, maar dat komt meer door wat ik hierna nog met hem van plan ben! In het verhaal zelf vind ik hem wel oké, al wint Elliot het toch. 

Wat ben je dan nog van plan met Noah?
Ik ben bezig met een spin-off verhaal over Noah, die ik zelf echt heel erg leuk vind. Ik moet ‘m nog wel afschrijven, maar kan misschien wel een spoiler geven… Oren dicht als je ‘Onzichtbaar op z’n Iers’ nog niet heb gelezen! Het gaat over Noah’s leven na ‘Onzichtbaar op z’n Iers’, hij maakt heel veel dingen mee – ook minder leuke dingen, zoals in dit boek. Trouwens, als je dit boek aanschaft, krijg je een code erbij, waarmee je het eerste hoofdstuk kan lezen van Noah’s verhaal. De meeste lezers zullen het dan wel snappen!  

Wat vond je eigenlijk het lastigste karakter in je boek, om te schrijven?
Weet ik niet. De eerste keer vond ik alle karakters heel makkelijk… Nu misschien Alex. Ik heb hem echt heel erg veranderd, in de eerste versie had hij best een heftige achtergrond, wat ik nu flink heb gerelativeerd om het ook wat beter in zijn verhaallijn te krijgen. De heftige stukken in zijn leven waren in het begin lastig om te schrijven, maar verder had ik vrij weinig problemen met de karakters. Het was vooral het verhaal wat lastig was om te schrijven, met de karakters ging het goed! 

Wat maakte het verhaal dan zo lastig om te schrijven?
Om er geen plotgaten in te krijgen. De opbouw was niet echt… Er was niet echt een opbouw, eigenlijk, het ging gewoon van de ene scène naar de andere scène. Bij de herschrijving moest ik dit helemaal van scratch opbouwen, maar volgens mij zitten er nu geen gaten meer in! 

Waarom heb je in dit boek gekozen voor Niall, en One Direction in het algemeen?
Over elk van hen heb ik een verhaal geschreven, in een soort van serie. Ik begon met Harry, die mijn favoriet was. Daarna kwam… even denken hoor, volgens mij was ‘Onzichtbaar op z’n Iers’ nummer 3. Daarna kwam die van Louis, maar die heb ik niet afgemaakt. Daarna dus ‘Onzichtbaar op z’n Iers’, toen kwam ‘Liefdeslessen’, met Zayn. En tenslotte kwam die van Liam. Al heb ik eigenlijk alleen de twee boeken die uitgegeven zijn afgemaakt, samen met die van Harry. En die was niet al te best, dus die komt nooit uit! Haha! 

Hoe ben je eigenlijk ooit begonnen met het schrijven van fanfictie?
Dit kwam door Quizlet. Voor Wattpad zat ik op Quizlet, en daar zag ik al die verhalen voorbij komen. Mijn verhalen deden het niet goed, ik schreef eerst originele verhalen, en die vonden ze daar duidelijk niet zo leuk. Toen ontdekte ik One Direction, na het bekijken van YouTube filmpjes met mijn zusje. Ik vond ze grappig, begon steeds meer over ze op te zoeken… En op dat moment bedacht ik, weet je, iedereen vindt ze leuk, en ik vind ze nu leuk, waarom zou ik dan niet een verhaal over ze schrijven? Dat verhaal deed het opeens zo goed, dat ik een hele serie begon te schrijven. Vandaar! 

Hoe lang schrijf je sowieso al?
Ik schrijf al sinds mijn tiende. Hoewel, eigenlijk schrijf ik al zolang ik me kan herinneren. Vroeger schreef ik al verhalen voor mijn moeder. Dan zei ze, schrijf een verhaaltje voor me, voor als ik thuiskom. Dan schreef ik, en tekende er ook bij, want dat vind ik ook leuk. En vanaf mijn 14e ging ik deze schrijfsels ook online plaatsen. Het lijkt nu zo lang geleden! 

Gaan we nog meer van je horen, ga je nog meer verhalen uitgeven?
Dat ben ik zeker van plan! Ik ben er druk mee bezig, ook met verhalen die nog niet online hebben gestaan, maar misschien ook verhalen die al wel online hebben gestaan. Ik ben ze allemaal aan het herschrijven, want ja, zo ben ik! Dus ja, dat ben ik wel van plan. 

Waar kunnen mensen je volgen, om in de gaten te houden of er meer gaat komen?Facebook, natuurlijk – op facebook.com/miranoirbooks. Twitter kan ook. Of Wattpad. En ik heb ook nog een eigen blog… Genoeg plekken, dus! 

Is er nog iets wat je tegen je fans wil zeggen, mensen die het boek al gekocht hebben, of nog willen kopen?
Ik hoop dat jullie het leuk vinden! Ik vond het leuk om te schrijven, ondanks alle moeilijkheden en fouten die ik zag, blijf ik het een leuk verhaal vinden. Ik hoop ook dat het fantasy-gedeelte in de smaak valt, want ik hou zelf heel erg van fantasy.  

Als laatste: waarom zou iemand deze versie van het boek echt moeten lezen, ook al hebben ze de eerste editie al gelezen?
Het is een stuk volwassener! Het is anders geschreven, een stuk verder uitgebreid… Sommige van de personages zijn wat verder uitgebreid, dat is ook leuk om te lezen. De wereld is verder uitgebreid. Het is ook leuk om te lezen voor Noah, want zijn vervolg komt er natuurlijk aan!Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.