Winkelmandje 0

Release van Solange Litjes' 'Lief Dagboek'

#LiefDagboek Fanflicks Interview Schrijvers Solange Litjes

Iets meer dan drie weken geleden kreeg Solange Litjes in Amsterdam het eerste exemplaar overhandigd van haar debuut 'Lief Dagboek'. Al weken had ze reikhalzend naar dit moment uitgekeken, en toen ze dan ook eindelijk het eerste exemplaar van haar boek onder ogen kreeg, stuiterde ze van enthousiasme.


Ook haar vader, moeder en zusje, die mee waren gekomen voor dit moment, vonden het een erg mooi boek geworden. Tijdens de overhandiging hebben we een kort interview gehouden over het boek. Deze kun je hieronder terugvinden!

Wat vind je van het eindresultaat?
Mooi! Ik ben er heel blij mee!

Wat vind je vooral mooi eraan?
Alles! <lacht> De kaft, vooral, en de achterkant van het boek vind ik ook heel erg leuk. Vooral het dagboekje! 

Wat is het mooist aan de kaft?
Toch wel de inside jokes, denk ik. Die maken het toch wel uniek, omdat je ze alleen begrijpt als je het boek goed gelezen hebt.

Zoals?
Dat ga ik niet zeggen! 

Kleine hint? Waar moeten je fans op letten?
Op het onderste bed. Kijk daar maar goed naar. 

Wat was het thema van de kaft, wat was het idee erachter?
We wilden heel graag de tourbus van 5SOS erop hebben, omdat het grootste gedeelte van het verhaal erover gaat dat ze op tour zijn. En natuurlijk een meisje dat in een dagboek schrijft, het boek heet niet voor niets Lief Dagboek. 

Dan, over de inhoud van het boek. Is er veel aan het verhaal veranderd, terwijl je ermee bezig was?
Op zich wel. We hebben heel veel stukjes opnieuw geschreven, erbij geschreven, eruit gehaald, opnieuw teruggezet en wéér veranderd. Dus er is, inhoudelijk gezien, genoeg veranderd. 

Wat zouden je volgers, die alleen de versie kennen die online staat, ervan zeggen?
Ik denk dat ze het veel beter zouden vinden, omdat het verhaalinhoudelijk veel dieper gaat, en veel beter is. Meer uitgewerkt, meer gedetailleerd, zodat ze zich nog beter in kunnen leven. Ik denk dat dit het meest opvalt. 

Zijn er geen grote veranderingen geweest?
Niet echt. Nou ja, qua personage is Luke veel mannelijker en stoerder geworden. Verder niet echt. Hoewel, we hebben ook nog wat geknoeid met de tourplaatsen, omdat die niet helemaal klopten en er ook nog een dubbele plaats inzat. 

Voor mensen die je verhaal niet kennen. Waar gaat het over?
Het gaat over een meisje, die Allison heet. Ze maakt korte filmpjes op Keek, dat is een site waar je korte filmpjes van 36 seconden kan uploaden. Ze is fan van een band, van 5 Seconds of Summer, en Luke, één van de jongens uit die band, reageert op een keek. Vlak daarna volgt hij haar op Twitter, en besluiten ze om af te spreken. Tijdens deze date is er meteen een klik, waardoor ze weten dat ze elkaar vaker willen zien. Maar omdat 5SOS op tour is, moeten ze door – en vraagt hij of ze meewil op tour. En daar beleven ze van alles.

Het gaat dus eigenlijk om een vrij normaal meisje, die meegenomen wordt op een soort van droom.
Ja, precies dat! 

In het verhaal woont zij in Engeland. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Dat weet ik eigenlijk niet! <lacht> Ik vind Engeland een heel mooi land, het trekt me gewoon heel erg. Ik was op dat moment dat ik dit verhaal schreef ook net van One Direction afgestapt, dit is mijn eerste 5SOS fanfictie. Dus ik zat nog een beetje in dat Engeland thema, en toen dacht ik, dan laat ik het meisje gewoon uit Engeland komen. 

Lijk je een beetje op je hoofdkarakter, op Allison?
In sommige trekjes wel! Ik heb wel van die onzekerheden die Allison heeft, en af en toe diezelfde uitspraken, die ze er zo uit kan flappen. Die heb ik ook wel heel erg. Al is ze wel een stuk minder zeker dan dat ik ben, en ze weet niet echt wat ze wil. En dat weet ik wel! 

Wat vind je het leukste karakter in je boek?
Ik denk toch José en Silke. Vooral José, omdat die zo lekker eigenwijs is en haar eigen gangetje gaat, en dat het haar allemaal weinig kan schelen wat gebeurd. Dat ze gewoon overal van geniet. 

José is het vriendinnetje van...
Van Calum. Een van de andere bandleden. En Silke is gewoon lekker gek. Die doet gewoon alles en het boeit haar allemaal niet zo. Ze heeft ook een lekkere grote mond, dat waardeer ik wel. 

Je schrijft dus over de jongens van 5 Seconds of Summer. Denk je dat ze in het echt ook een beetje zijn zoals je ze hebt omschreven in het boek, of?
Nee, ik denk het niet. Het is meer als hoe ik ze zie, hoe ik ze herken uit interviews en uit backstage filmpjes, tour filmpjes, en dat soort dingen. Hoe ik ze zelf op het podium zie staan. 

Welke van de jongens in het verhaal spreekt je het meeste aan? Welke vond je het leukst om te schrijven?
Ja, Luke! <lacht> 

Waarom?
Omdat hij sowieso mijn fave is, en omdat hij natuurlijk de hoofdpersoon is. Daar ben je toch het meest mee bezig, en dan krijg je vanzelf een soort band met hem. 

Welk karakter vond je het lastigst om over te schrijven?
Die heb ik eigenlijk niet echt. Ik vond ze allemaal leuk. Ik vond het ook heel moeilijk om er een paar weg te laten! 

Dan kun je ze nu nog één keer noemen. Wie zijn er allemaal uit het boek verdwenen?
Ik geloof dat Lotte er niet meer echt inzit. En dat Lisanne nog maar nauwelijks voorkomt, minder dan ze oorspronkelijk deed. En de visagistes zijn beperkt – er is er nu nog maar een. We hadden er eerst twee. 

En welk karakter zou je zelf willen zijn?
Allison! 

Alleen omdat ze iets met Luke heeft, of ook nog om andere redenen?
Ik bewonder heel erg hoe ze in het boek groeit. In het begin was ze een heel onzeker, ielig meisje dat niets durft, en alles maar eng vindt. En hoe zij dan aan het eind dan toch... Ik wil niet teveel verklappen, maar hoe ze uiteindelijk toch omgaat met alles, alle druk die op haar schouders ligt, alle nieuwe mensen die ze leert kennen. En hoe ze daar heel zelfverzekerd en makkelijk in wordt. Dat bewonder ik toch wel. 

Het boek heet Lief Dagboek. Waarom heb je gekozen voor een dagboek setting?
Ik vind The Vampire Diaries heel leuk om te kijken! Daar komt het idee eigenlijk vandaan. Toen ik die serie keek, vond ik dat ze daar – ondanks dat het The Vampire Diaries heet, en dus om een dagboek gaat – vrij weinig aandacht besteedden aan de dagboeken die ze bijhielden. Daar waren ze alleen heel actief mee aan het begin en het eind van de serie. En toen dacht ik, zoiets wil ik ook doen, maar dan wel veel meer het dagboek naar voren laten komen. En naar mijn idee is dat gelukt! 

Vond je het niet lastig om daarin ook vanuit Luke te moeten schrijven, vanuit het perspectief van een jongen?
Dat vond ik heel lastig. Je bent toch een meisje, dus je denkt in sommige dingen anders, en sommige situaties zijn anders voor meisjes dan voor jongens. 

Hoe heb je daar geprobeerd meer een 'mannelijke' touch aan te geven?
Toch wel met heel veel hulp van mijn editors. 

Niet met echte jongens gepraat om te vragen of ze echt zo zouden doen?
Af en toe heb ik een inside quote gegeven aan vrienden, zo van, goh, als dit er is, hoe zou je daar dan op reageren? Dat wel. Maar niet echt heel uitgebreid of specifiek, of zoiets. 

Hoe lang schrijf je al in dit genre, fanfictie?
Lang. Zeven jaar geleden ben ik begonnen op Quizlet, en daarvoor schreef ik ook al een jaar of 8, gewoon op papier. 

Hoe ben je in dit wereldje terecht gekomen?
Toen ik One Direction leerde kennen, kwam ik op Hyves een meisje tegen die al fanfictie schreef. Op dat moment vroeg ik aan haar hoe ze dat deed. Toen vertelde ze me dat ze het op internet deed. Mijn eerste reactie was iets van, huh, op internet, waar dan, en hoe kunnen mensen dat lezen? Dat was het moment waarop ze me voorstelde aan Quizlet. Toen ben ik eraan begonnen - en sindsdien ben ik niet meer gestopt! 

Hoe ben je terecht gekomen bij 5 Seconds of Summer, als schrijfonderwerp?
5 Seconds of Summer speelde toen in het voorprogramma van One Direction. De meeste meiden zullen het daar wel mee eens zijn, dat ze 5SOS kennen via One Direction. En ik vond ze leuk genoeg om er een verhaal over te schrijven! 

Is in het echte leven Luke ook je favoriet?
Ja! Hij is gewoon zo schattig, hij heeft gewoon iets. Blond, blauwe ogen... 

Ga je nog meer verhalen uitgeven?
Ja, genoeg! Ik heb er nu nog drie in de wacht staan. 

En wat gaat de eerste zijn, die hierna gaat komen?
In De Nacht, met B-Brave. Het gaat over twee meisjes die samen met 2 van de bandleden van B-Brave opgesloten zitten in Disneyland Parijs, midden in de nacht. 

En dan?
Ja... dat is een verrassing! 

Waar kunnen mensen je volgen, als ze meer over jou willen weten of meer van je verhalen willen lezen?
Op Wattpad, natuurlijk. Mijn account is @solangelitjes. Daar ben ik nu met een verhaal bezig. En op Twitter, natuurlijk, @Solange5SOS, en op Facebook onder @solangelitjesbooks. En ja, nog heel veel andere accounts! 

Is er nog iets wat je tegen je fans wil zeggen, mensen die het boek gekocht hebben, mensen die het nog willen kopen?
In ieder geval heel erg bedankt voor het kopen van het boek! Ik hoop dat jullie er heel veel plezier aan hebben, en dat jullie het verhaal net zo leuk vinden als dat ik er plezier in had om het te schrijven. 

Waarom moet iemand Lief Dagboek echt lezen?
Het is een heel uniek verhaal! Er zijn nog maar weinig boeken waarin een dagboek centraal staat. Ook is het niet per se nodig om het te lezen in een 5SOS setting, maar ook voor niet-fans is het erg leuk. Het is echt een wegdromer, om lekker mee te nemen op vakantie, en op het strand te liggen en lekker te lezen, en er niet bij na te denken.

Lief Dagboek is tot 12 december exclusief te bestellen op www.fanflicks.nl. Daarna is deze verkrijgbaar via bol.com en alle boekhandels in Nederland en België.Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.