Winkelmandje 0

Schrijftip 1: Doe je research!

Fanflicks Schrijftips Social media

Deze allereerste schrijftip is afkomstig van de website van Simone van der Vlugt (www.simonevandervlugt.nl). Zij is de schrijfster van een groot aantal bekende historische jeugdboeken, zoals 'De Amulet', 'Bloedgeld' en 'Jehanne'. Hier vertelt ze over het belang van je research doen.

"Veel mensen denken dat als je een boek wilt schrijven, je op een dag met een vaag idee gaat zitten en gewoon begint. Niets is minder waar. Want misschien gaat de eerste bladzijde nog wel, en misschien het eerste hoofdstuk ook nog wel, maar daarna moeten er nog heel wat komen. Dus je moet van tevoren wel een duidelijk beeld hebben van waar je naartoe wilt: wat wil je precies vertellen? En waarom? Hoe ziet je hoofdpersoon eruit, wat voor karakter heeft hij/zij, en verandert dat karakter in de loop van het verhaal? Dat laatste kan eigenlijk niet anders. Iedereen verandert. En onder bepaalde omstandigheden verander je wat sterker. Iemand die net aan dood is ontsnapt, zal het leven nooit meer als iets vanzelfsprekends beschouwen. En als je iemand verloren hebt van wie je hield, zul je daarna altijd een zekere angst houden om andere mensen van wie je houdt te verliezen. Kortom: je moet er rekening mee houden dat je hoofdpersoon verandert door alles wat je hem of haar laat meemaken.

Als je er dan uit bent wat er allemaal gebeurt in je verhaal, en hoe je hoofdpersoon daaruit tevoorschijn komt, kun je beginnen met schrijven, behalve als je historische verhalen schrijft. Eigenlijk is je voorwerk dan nog maar net begonnen, want of je nou over het jaar 1300 of 1900 schrijft, onze wereld ziet er nu heel anders uit. En je moet heel veel weten over zo’n tijd voor je één letter op papier kunt zetten. In Bloedgeld liet ik iemand met een verrekijker over zee uitkijken, maar terwijl ik dat schreef dacht ik: hadden ze wel verrekijkers rond 1655? Dus moest ik dat eerst uitzoeken. (Gelukkig was de verrekijker allang uitgevonden).

Misschien heb je wel een goed idee voor een boek, maar is het niet genoeg om zoveel bladzijden te vullen. Ga naar de bibliotheek. Schrijf je een verhaal over ruimtewezens, paarden, de toekomst, schepen, Indianen, bosbranden, het maakt niet uit. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie krijgt over je onderwerp. Meestal krijg je al lezende het ene idee naar het andere. Toen ik Bloedgeld wilde schrijven had ik wel bedacht dat het over piraten in de zeventiende eeuw moest gaan, maar wat die piraat precies ging beleven wist ik nog niet. De ideeën kwamen pas toen ik een boek las met levensbeschrijvingen van piraten die werkelijk geleefd hebben. Het idee om Lutske verkleed als jongen aan boord te laten gaan, kwam toen ik aan boord van een nagebouwd V.O.C.-schip hoorde dat meisjes vroeger een uitgeholde stierenhoorn in hun broek stopten. Om ook staande te kunnen plassen… Dat vond ik zo leuk dat mijn piraat Reinout meteen niet meer de enige hoofdpersoon van mijn boek was. Lutske moest er ook in, met stierenhoorn! Het boek vormde zich tijdens mijn onderzoek."Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.