Winkelmandje 0

Schrijftip 14: Dan Brown's geheim

Fanflicks Schrijftips Social media

Dan Brown is inmiddels één van de bekendste schrijvers ter wereld - met name door zijn enorme bestsellers De Da Vinci Code en Inferno. Hij is de meester van het combineren van geschiedkundige en symbolische feiten met een superspannende verhaallijn, gevuld met actie, drama en misdrijven.
Hij deelt graag zijn geheimen met toekomstige schrijvers. Hieronder 4 nuttige tips die hij zelf graag aan beginnende schrijvers geeft!
1. Situeer je verhaal in een wereld die nieuw én leerzaam is
"Alle lezers willen iets leren terwijl ze lezen. Plaats de gebeurtenissen in een setting die ze goed niet kennen: bijvoorbeeld in een melkboerderij, een geheime dienst, of een kolenmijn. Ook een uitstapje naar een andere periode in de geschiedenis werkt goed."
De settingen die Dan Brown koos voor zijn laatste boeken: het Palazzo Vechio in Florence (Inferno), het Capitool in Washington (Het Verloren Symbool).
2. Begin je scenes laat en eindig vroeg
"‘Begin laat, eindig vroeg’, zeggen succesvolle auteurs vaak. Daarmee bedoelen ze dat je een scene zo laat mogelijk in de actie moet openen en zo vroeg mogelijk weer moet beëindigen (soms zelfs voordat de actie is afgelopen).
Kortom: als je een scene schrijft over iemand die een moord pleegt, begin je niet bij het moment dat hij thuis het wapen uit zijn kast pakt en in de auto stapt om naar zijn slachtoffer te rijden. Je begint op het moment dat de moordenaar het wapen uit zijn jaszak haalt, en eindigt op het moment dat hij zijn vinger tegen de trekker plaatst."
3. Schrijf een verhaal rond één vraag
"De beste manuscripten draaien om één dramatische vraag: Zal Ahab de walvis vangen? Zal de jonge advocaat ontsnappen aan het corrupte rechtenkantoor dat hem heeft ingehuurd? De plotwendingen in je manuscript kunnen en moeten zelfs ingewikkeld zijn, maar uiteindelijk moet de basis rusten op één centraal conflict."
Brown verwijst hier naar twee beroemde boeken die rond één vraag draaien: Moby Dick en The Firm van John Grisham. In zijn eigen boeken houdt hij zich altijd aan deze regel. De centrale vraag in het recent verfilmde Inferno is bijvoorbeeld: kan Robert Langdon de wereld redden van een nieuwe uitbraak van de pest?
4. Bouw spanning op met klokken, brandende gevangenissen en beloftes
"Plaats de actiescenes van je verhaal in de schaduw van een tikkende klok. Niet voegt zo veel drama toe als een tijdsdruk. Sluit je hoofdpersonen op in een brandend gevangenis of een vergelijkbare omgeving, zodat ze niet kunnen wegrennen als je de spanning opvoert. Schrijver Peter Benchley creëerde zo’n omgeving voor zijn karakters in de laatste scene van Jaws, hij plaatste ze in een zinkende boot, terwijl de haai naar hen toe zwom.
Verder bouwen goede schrijvers spanning op door hun lezers een belofte van spanning te doen. Als een auteur bijvoorbeeld een geladen pistool beschrijft, zal de lezer dat opvatten als een soort contract: als ik doorlees, zal dat pistool worden afgevuurd."


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.