Winkelmandje 0

Schrijftip 15: De grootste vijanden van de schrijver

Fanflicks Schrijftips Social media

Weinig dingen zijn zo lastig als het schrijven van een goed verhaal - of het goed schrijven van een verhaal. Taal is en blijft een mysterieus gegeven, waarbij een minuscule aanpassing in je zinsconstructie grote gevolgen kan hebben voor de leesbaarheid. Daarom is het cruciaal om nagenoeg ieder woordje dat je gebruikt te wegen.

Stephen King heeft twee belangrijke problemen aangestipt. Ten eerste het bijwoord in het algemeen, en ten tweede het bijwoord na een dialoog. Hij beschouwt dit als zijn grootste vijanden, waar iedere schrijver goed aan doet ver vandaan te blijven.

Neem nu bijvoorbeeld het bijwoord. Iets wat King graag vergelijkt met paardenbloemen. "Als je er één op je gazon hebt, is zo’n bloem mooi en uniek. Maar als je die ene niet uit de grond trekt, heb je er de volgende dag vijftig. (…) En uiteindelijk zie je dat het onkruid is."

Bekijk dit voorbeeld: Ik doe de deur stevig dicht. Op het eerste gezicht ziet dit er prima uit, toch? Al is het veel krachtiger om met een werkwoord aan te geven dat je ‘stevig’ handelde, en zo je zin actiever te maken: Ik smeet de deur dicht.

Stevig is hier dus een onnodig woord, zoals bijna alle bijwoorden die je maar kan bedenken. Pas vooral op na een stukje dialoog, waar vele omschrijvende bijwoorden juist kunnen afleiden van de boodschap.

'Je bent een vreselijke man,' zegt Sara gekwetst.

Stephen King zou zo'n zin nooit gebruiken. Sterker nog, je kunt beter bijwoorden na een stukje dialoog in hun geheel vermijden. Zo is het de bedoeling dat een goed geschreven dialoog al direct duidelijk maakt op welke manier iets wordt gezegd.

‘Ik haat je’, riep Sara. (Je weet nu zelf ook wel dat Sara boos is).

En wil je toch meer het gekwetste benadrukken, kun je gaan voor: ‘Je bent een vreselijke man’, huilt Sara.

Om nog maar te eindigen met de woorden van Stephen King himself: "Ik geloof dat de weg naar de hel geplaveid is met bijwoorden." Need we say more?Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.