Winkelmandje 0

Schrijftip 2: Begin bij het begin!

Fanflicks Schrijftips Social media

Ook onze tweede schrijftip is afkomstig van de website van Simone van der Vlugt (www.simonevandervlugt.nl). Zij is de schrijfster van een groot aantal bekende historische jeugdboeken, zoals 'De Amulet', 'Bloedgeld' en 'Jehanne'. In navolging van haar advies over het doen van research, vertelt ze in dit fragment meer over het openen van je verhaal.

"Mijn advies is: begin met iets spannends. Iets waardoor de lezers van je boek zich meteen afvragen hoe dat af zal lopen. De amulet begint met een heksenverbranding. In Bloedgeld begin ik met een gevangenis waarin de hoofdpersoon, Reinout, opgesloten wordt in een kelder die volloopt met water. In De guillotinelaat ik de koets waarin Sandrine zit vastlopen in een opstand die voor haar heel gevaarlijk wordt.

Een goed begin
Als je niet direct iets spannends kan bedenken, open het verhaal dan met een dialoog of een gebeurtenis. Dus geen ellenlange beschrijvingen hoe de hoofdpersoon eruit ziet, of het huis waar hij/zij woont en hoe zijn/haar dag eruit ziet. De lezer wordt dan ongeduldig en denkt: begint het verhaal nou nog eens of hoe zit het? En je loopt het gevaar dat je boek aan de kant gegooid wordt.

Een voorbeeldje
Stel dat dit het begin is van mijn nieuwe boek:

“Marie loopt langzaam over straat. Ze is op weg naar school maar ze heeft helemaal geen zin. Een nieuwe lange dag strekt zich voor haar uit. Een dag vol saaie lessen en huiswerk dat ze niet heeft gemaakt. Ze kan zich gewoon niet concentreren. Dat komt omdat ze iedere dag gepest wordt op school. Er zitten twee meisjes en twee jongens in haar klas die iedereen tegen haar opstoken. Niemand kan tegen hen op. Zij ook niet. En daarom heeft ze geen zin om naar school te gaan.” 

Misschien word je nu wel een beetje nieuwsgierig naar Marie, maar het kan nog wel wat spannender. Wat dacht je van een opening als deze:

“Marie voelt de koude stenen muur tegen haar rug. Ze drukt zich er nog steviger tegenaan, maar het is al te laat. Ze hebben haar gezien. `Daar zit ze!’ schreeuwt Joris. Hij wijst naar de steeg waarin ze zich heeft verstopt. Een steeg die doodloopt. Hoe heeft ze zo stom kunnen zijn? Ze schiet naar voren maar het is al te laat. De steeg wordt afgesloten door vier gedaanten die met de armen over elkaar een pesterige lach op hun gezicht naar haar kijken.” 

Ook nu is het onmiddellijk duidelijk wat voor problemen Marie heeft. Maar je zit wel meteen in het verhaal en je hoeft niet eerst van alles uit te leggen. Natuurlijk moet je ook af en toe iets uitleggen. Niet iedere bladzijde in een boek kan spannend zijn. Er moeten rustpunten in zitten. Maar gebruik daar zo min mogelijk zinnen voor. En als het even kan, probeer het dan op de manier te doen zoals ik hierboven beschrijf: door een gebeurtenis. En misschien wel de belangrijkste tip: schrijf vanuit jezelf. Wat zou jij doen op zo’n moment? Wat zou je denken en voelen? En wat zou je denken als je juist die andere persoon uit het boek was (de pestkop bijvoorbeeld)? Op die manier krijg je alle figuren in je verhaal zo echt dat de lezer helemaal met ze mee gaat leven. En dat is per slot van rekening de bedoeling van een boek… Succes!"Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.