Winkelmandje 0

Schrijftip 5: Wie zijn je karakters?

Fanflicks Schrijftips Social media

Ook onze volgende schrijftip is afkomstig van Jacques Vriens (schrijver van onder meer de bestseller 'Achtste Groepers Huilen Niet'). Eén van zijn sterkste punten is het ontwikkelen van stoere, grappige, en herkenbare karakters.

Hoe kun jij ook zulke sterke karakters in je verhaal krijgen? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze allemaal uniek zijn, en dat je lezer ze aardig gaat vinden?

Jacques zegt hierover:

"Het is vaak ook handig om de hoofdperso(o)n(en) (een beetje) op jezelf te laten lijken of op iemand je goed kent. Dan kun je denken: ‘Wat zou ik gedaan of gezegd hebben, als ik dit écht zou mee maken?’ Of: ‘Wat zou die ander doen?’

Mensen kunnen natuurlijk ook dingen dénken of allerlei gevoelens hebben (vrolijk, verdrietig, bang, verliefd, boos, verlegen, dapper...). Een verhaal kan dus niet alleen spannend worden door veel actie, maar ook doordat je gaat meeleven met gedachten en de gevoelens van de hoofdperso(o)n(en).

Schrijf vooraf ook een paar dingen op over de hoofdpersonen. Aardige dingen, maar soms ook minder aardige dingen.

Bijvoorbeeld: 

  • Esther: 11 jaar, groep 7, klein, donker haar, lekker fel, kan soms iets nogal hard zeggen (flapt ze eruit voor ze er erg in heeft), meestal heel aardig.
  • Hanneke: 12 jaar, groep 7, lang, beetje mager, paardenstaart, wordt gepest, onzeker, wil graag bij de groep horen.
  • Wouter: 11 jaar, beetje dik, vriend van Esther, humor, lacht graag, plaagt  soms andere kinderen. Bedoelt het niet verkeerd."


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.