Winkelmandje 0

Schrijftip 6: Geef je hoofdkarakters 'flaws'!

Fanflicks Schrijftips Social media

We blijven een beetje in het thema van onze vorige schrijftip, die van Jacques Vriens over het uitwerken van karakters. Onze volgende schrijftip is namelijk afkomstig van onze eigen auteur Mira Noir!

Zij heeft een aantal schrijftips gegeven in een blog (kun je hier teruglezen!), en een van de belangrijkste hiervan was het geven van 'flaws' of imperfecties aan je personages.

"‘Flaws’ zijn ‘gebreken’ die je personages imperfect maken. En ik begrijp het volkomen dat voornamelijk beginnende of jonge schrijvers al snel de neiging hebben om perfecte personages te maken. Dat is ook helemaal niet erg, want vrijwel iedere schrijver begint met oppervlakkige personages die nog perfecter zijn dan het uiterlijk van Orlando Bloom in Pirates of the Caribbean. Jouw verhaal, jouw vrijheid. 

MAAR, schrijf je al wat langer en ben je er inmiddels klaar voor om niet enkel personages te creëeren waar je met hartjesogen naar kan staren – of die je wellicht zelf zou willen zijn, gezien je hoofdpersoon drie knappe jongens/meisjes achter zich aan heeft – dan zul je toch echt imperfecte personages moeten maken. 

Flaws zijn niet: klunzigheid (van je vrouwelijke hoofdpersonage), te knap zijn, te populair zijn (bij de jongens/meisjes) of verkeerd begrepen worden, waardoor je personage uiteindelijk toch ‘the good guy’ is. Badboys die ‘verkeerd begrepen worden’ en die een klein hartje blijken te hebben, zijn nog steeds perfecte personages. Players* die met veel meisjes naar bed gaan, zijn nog steeds perfecte personages. Al deze trekjes maken ze namelijk begeerlijker/geliefder en dat is geen imperfectie. Uiterlijke kenmerken als sproeten, korte benen, frizzy haar, etc… zijn ook geen flaws. Flaws hebben betrekking op het karakter van je personage. 

Flaws zijn wel: narcistische karaktertrekken, controlfreaks, personages met obsessies, pathologische leugenaars (zijn mensen die een drang hebben om te liegen), impulsiviteit, onbetrouwbaarheid, twijfelaars, personages met een kort lontje, personages die met niemand rekening houden, botte personages, etc… 

Flaws zijn karaktertrekken die niet goed te praten zijn, maar die ieder mens bezit. De kunst is om je lezers, ondanks deze flaws, toch van je personage te laten houden, of in elk geval met ze te laten meeleven. Net zoals in het echte leven er ook altijd iemand is die van jou houdt, ondanks je flaws.

*Dan heb ik het over de jongens onder ons, want onze samenleving accepteert vrouwelijke players onder geen geval."Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.