Winkelmandje 0

Solange Litjes over 'In De Nacht'

#InDeNacht Fanflicks Interview Schrijvers Solange Litjes

Na de eerste opwinding voor en tijdens het release-evenement van haar boek 'In De Nacht', hebben wij schrijfster Solange Litjes mogen interviewen over het werk wat zij aan dit verhaal verricht heeft en haar mening van het uiteindelijke resultaat!

Wat vind je van het eindresultaat?
Ik vind het ontzettend mooi geworden! Het weerspiegelt het verhaal aan alle kanten en het verklapt stiekem wel een beetje wat er gebeurt, maar toch houdt de tekening het ook nieuwsgierig en spannend. Ik vind de jongens ook erg goed gelukt!

Is het geworden wat je van tevoren gehoopt of verwacht had?
Totaal niet, maar in een positieve zin. Gerard had direct ideeën toen hij hoorde waar het tweede boek over zou gaan; en hierdoor raakte ik al snel enthousiast. We hadden in eerste instantie een heel ander idee, maar dat heeft zich toch zo ontwikkeld - en ik ben er ontzettend trots op.

Eerst over de buitenkant! Wat was het thema van de kaft, wat was het idee erachter?We wilde sowieso iets doen met het Disney-kasteel. Dat was al vanaf het begin zo. Later vond ik het zelf erg leuk om de jongens op de voorkant te zetten, zeker omdat bij mijn andere boek Lief Dagboek het vrouwelijke hoofdkarakter op de voorkant staat. Daar verzonnen we later bij dat we de jongens ergens achter wilden hebben; en bewakers erbij, die de jongens zochten. En ja, zo kwam het tot waar het nu is.

Dan, over de inhoud van het boek. Is er veel aan het verhaal veranderd, terwijl je ermee bezig was?
Ontzettend veel. Sowieso zijn Merle en Indy als karakters helemaal veranderd. Ze zijn veel sterker geworden, met hun eigen sterke punten. Daarnaast heb veel dingen aangepast om het verhaal nog sterker te maken dan het was en heb ik het verhaal echt uitgewerkt zoals ik het wilde hebben en zoals ik in eerste instantie het idee ervoor had. Als je het eerste manuscript zou lezen en daarna het boek leest wat nu te koop is, zou je bijna niet eens zeggen dat het hetzelfde verhaal is, haha!

Voor mensen die je verhaal niet kennen. Waar gaat het over?
Het gaat over twee meiden, Indy en Merle. Zij gaan met twee andere vriendinnen een weekeind naar Disneyland Parijs. Door rare omstandigheden komen Indy en Merle voor het gesloten hek van het pretpark te staan, aan de verkeerde kant. Twee jongens, Kaj en Dioni van B-Brave, horen de meiden om hulp roepen. Maar in plaats van de meiden te helpen om over het hek te klimmen, klimmen de jongens er zelf overheen. Ze zwerven midden in de nacht rond in Disneyland en beleven hier ontzettend spannende avonturen.

In het verhaal gaan je karakters dus naar Disneyland Parijs. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Omdat ik het zelf gewoon een super leuk park vind; en ook omdat ik het idee voor dit verhaal bedacht toen ik er samen met vrienden heenging. En ja, de Efteling is toch minder spannend om midden in de nacht te zijn dan in zo'n groot park als Disney. 

Is het park dan ook precies zoals het in het echt is, in je boek?
Jazeker! Anders had ik ook niet voor het park gekozen, ik was er nu net geweest. Ik vind het zelf ook fijn als verhalen toch een realistisch kantje hebben en je het je echt kan inbeelden. Het zou gek zijn als ik dan zou schrijven over zo'n bekend park, terwijl ik er zelf nog nooit geweest ben. 

Hoe ben je op het verdere idee voor dit verhaal gekomen?
Ik wilde al heel lang iets doen met het concept-idee van de film 'Honeyz', waarin twee meiden voor een schoolopdracht een nacht in warenhuis De Bijenkorf verblijven. Dit koppelde ik aan Disney en legde ik voor aan mede-auteur Celine Timmerman. Zij vond het meteen een leuk idee en van daaruit zijn we aan de slag gegaan.

Lijk je een beetje op een van je hoofdkarakters, op Merle of op Indy? Waarom?
Ik lijk op beide meiden evenveel wel als niet. Merle en Indy hebben allebei trekjes van mijzelf, maar ze zijn in andere opzichten ook allebei precies het tegenovergestelde van mij.

Wat vind je het leukste karakter in je boek?
Stiekem toch wel Merle! Ze heeft bepaalde trekjes die ik echt herken van mezelf en waar ik me echt in kan vinden. En daarnaast heeft ze Kaj, dat zegt al genoeg, denk ik. Haha! 

Ah, Kaj! Je schrijft dus over de jongens van B-Brave. Denk je dat ze in het echt ook een beetje zijn zoals je ze hebt omschreven in het boek, of?
Ik weet het niet. Ik ken ze niet persoonlijk, maar wel een klein beetje. Ik heb geprobeerd om trekjes die ik van ze ken, die ze laten zien bij optredens en meet en greets, in het boek te verwerken. Maar of het ook klopt, dat weet ik niet. Die vraag kunnen alleen de jongens zelf beantwoorden.

Hoe ben je eigenlijk terecht gekomen bij B-Brave, als hoofdkarakters voor dit boek?
Ik kende B-Brave al sinds de X-Factor, vijf jaar geleden, maar heb eigenlijk nooit iets met ze gedaan omdat je niet veel van ze hoorde. Toen de film 'Fashion Chicks' uitkwam, bedacht ik me dat het wel leuk zou zijn om een keer over een bekende Nederlander te schrijven. Dit staat toch dichterbij je dan een buitenlandse groep. Ik had het er toevallig met Anne Schlaepfer over, die ook over een bekende Nederlander heeft geschreven, en het leek me heel erg leuk. Ook omdat de jongens dit boek zeker zelf kunnen lezen en begrijpen, haha!

Welke van de jongens in het verhaal spreekt je het meeste aan en vond je het leukst om over te schrijven?
Kaj, omdat hij toch ook wel mijn fave van de groep is. Alle jongens zijn heel erg toegewijd naar hun fans, maar je merkt toch dat Kaj eigenlijk de meest populaire uit de groep is. Dat maakte het ook een uitdaging om over hem te schrijven.   

Welk karakter vond je daarentegen het lastigst om over te schrijven?
Noah. Zij is echt een tutje - en dat ben ik zelf niet echt. Zij was dus een enorme uitdaging omdat ik zelf niet zo overdreven ben in mijn uiterlijk en dat soort dingen. Terwijl zij dat misschien iets teveel is.

En welk karakter zou je zelf willen zijn? 
Toch wel Merle! Ik bewonder haar doorzettingsvermogen en het feit dat zij éérst goed nadenkt voor ze iets doet. Iets wat ik soms nog moet leren...

Waarom ben je ooit begonnen met het schrijven van fanfictie?
Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven over bekende mensen. Je hebt dan al karakters voor je uitgestippeld, omdat je ze toch op een bepaalde manier ziet. Hier hoef je dan alleen maar een fictief meisje - of een jongen! - bij te verzinnen, wat vaak makkelijk gaat; omdat je deze aanpast op het karakter van de bekende persoon. Of omdat je haar juist totaal het tegenovergestelde laat zijn! Het trekt ook veel mensen aan die hetzelfde leuk vinden als wat jij leuk vindt, waar dan ook weer vriendschappen uit voortkomen.

Wat vind je het allerleukste aan fanfictie, als genre?
Dat je kan schrijven en lezen over een band, een voetballer, een acteur, of een zangeres die jij leuk vindt; en je daarin al je fantasieën kwijt kan. En dat er ook vele anderen zijn die verhalen over hen hebben geschreven, waardoor je weer inspiratie krijgt voor je eigen verhalen.

Zijn er ook dingen aan het genre die je moeilijker of minder leuk vindt?
Sowieso vind ik het lastig dat, zodra je uitlegt wat het genre inhoudt, mensen direct een bepaald beeld van je hebben. Jij bent in hun ogen dat dat meisje dat de hele dag alleen maar achter haar laptop hangt, en kwijlt over die bepaalde persoon; die fantasieën opschrijft en gilt zodra ze alleen maar zijn naam hoort - terwijl dat helemaal niet zo is! Ik heb een megadruk en sociaal leven naast het schrijven. 

Ga je nog meer verhalen uitgeven? Waar zal de volgende over gaan?
Jazeker! Ik neem nu even een korte break, twee boeken binnen een half jaar is toch wel genoeg voor nu. Ik ga me eerst focussen op het afstuderen als verpleegkundige; en daarna zal ik zeker weer boeken gaan uitgeven! De eerstvolgende zal weer een 5SOS verhaal worden; deze zal gaan over Ashton die op zomervakantie gaat, en daar een leuk meisje ontmoet. De rest houd ik nog eve n een verassing, voor de mensen die het verhaal niet op Quizlet gelezen hebben voordat ik het verwijderd had! 

Waar kunnen mensen je online volgen, om nog meer van je verhalen te lezen?
Ik heb een account op Quizlet waar nog verschillende verhalen van mij opstaan, daar heet ik HarrysWife. Daarnaast ben ik sinds kort ook actief op Wattpad, daar kan je me vinden onder SolangeLitjes. En natuurlijk mag je me altijd volgen op mijn auteurspagina op Facebook en op Twitter - @Solange5SOS. 

Is er nog iets wat je tegen je fans wil zeggen, mensen die het boek gekocht hebben, mensen die het nog willen kopen?
Ik hoop dat jullie zullen genieten van het boek! Ik heb er ontzettend mijn best op gedaan en ben er een jaar lang erg druk mee geweest. Zelf ben ik er enorm trots op, dus ik hoop dat jullie er van genieten. Koop het zeker, want het is een verhaal dat je nog nooit gelezen hebt en dat je ook niet snel zal gaan lezen!

Oh? Waarom dan?
Het is echt een verhaal dat je niet snel leest. Het heeft verschillende twists en plotten en het is totaal geen fanfictie zoals de meeste fanficties zijn. Het is een echt boek–boek. Je hoeft het zelfs niet eens te lezen als fanfictie, je kunt het ook lezen als je heel B-Brave niet eens kent!Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op de pagina verschijnen.